Doorgaan naar hoofdcontent

Alle klanten Eneco goed geïnformeerd over terugleververgoeding

Alle klanten Eneco goed geïnformeerd over terugleververgoeding
Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en een deel van hen wekt meer stroom op dan zij zelf verbruikt. Daarvoor ontvangen klanten van Eneco een terugleververgoeding. Per 5 september 2022 heeft Eneco deze vergoeding op 9 cent per kWh gezet. Klanten die destijds recht hadden op de terugleververgoeding zijn direct geïnformeerd over de aanpassing en nu informeren we ook alle andere klanten. Zo weet iedereen die zonnepanelen overweegt waar hij of zij aan toe is.Gezien eerder niet alle klanten juist geïnformeerd waren over de aanpassing van de terugleververgoeding, ontvangen klanten die tussen 5 september 2022 en 30 april 2023 voor het eerst in aanmerking kwamen voor een terugleververgoeding, nu een compensatie. De compensatie wordt berekend op basis van de eerdere terugleververgoeding en binnen de voorwaarden van het contract van de klant (vast, variabel of modelcontract). Dit betreft circa 5% van onze klanten.Terugleververgoeding na salderenHet deel van de stroom dat een klant zelf opwekt en zelf ook verbruikt wordt op jaarbasis gesaldeerd. Het verbruik wordt weggestreept tegen de stroom die wordt teruggeleverd. Alleen voor de stroom die de klant extra teruglevert, ontvangen consumenten een terugleververgoeding, die wordt verrekend op de jaarnota.Voor meer informatie kunt u op de pagina over salderen en de terugleververgoeding kijken.
 
Zon op dak en de rol van de gemeente
Om de RES-doelstellingen te halen is 'Zon op dak' een belangrijk ankerpunt. Er is binnen de RES brede overeenstemming over dat we volop willen inzetten op Zon op dak. Toch blijkt het in de praktijk voor gemeenten lastig om hier op te sturen. Onder meer vanwege technische en financiële aspecten en tegenstrijdige belangen.
 
Duurzame tech van eigen bodem: Europese Commissie zet er vol op in
Zonnepanelen, batterijen, elektrolysers, brandstofcellen, warmtepompen… Voor een succesvolle energietransitie zijn ontzettend veel duurzame technologieën nodig. En het liefst ben je niet teveel afhankelijk van anderen in het bemachtigen daarvan. Daarom presenteerde de Europese Commissie vorige week de Net-Zero Industry Act. Het beleidspakket moet ervoor zorgen dat duurzame technologieën steeds vaker en grootschaliger op Europese bodem geproduceerd worden.
 
Wil je het laatste nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.